Наскоро преминах към Window 7 и реших, че трябва да обновя с по-нова версия и добрия стар Zend Studio 5.5 – прекрасна среда за разработка на PHP проекти. Zend Studio 8 се оказа УЖАСЕН. Първо, след инсталацията, без да попита, реши че трябва да сканира всички файлове от проекта и да ги тества за невалиден код или Бог знае какво. В подпапка на проекта ми обаче, се намират изображенията на уеб сайта – електронен магазин с 10 хил продукта, и три пъти по толкова снимки. Чинно изчаках да свърши процедурата. После успях да изключа папката с изображения от проекта.
Следващата изненада беше, че всички дефинирани проекти ти „висят“ на таблото. Не може да си отвориш един проект и да виждаш само неговите файлове. Въобще работата с проекти е коренно променена. Във версия 8 когато затвориш проект, не се запомня с кои файлове е работено последно и при следващо отваряне на проекта трябва отново да си настройваш работната среда. Аз работя обикновено по няколко нямащи нищо общо помежду си проекта, за всеки от тях има определено количество файлове, които най-често ползвам/променям. При Zend Studio 5 беше достатъчно да отвориш проект и работната среда се инициализира във вида в който е била оставена. Докато при Zend Studio 8 се запомня само работната среда, която е била последно активна при предходното използване на продукта.
Черешката на тортата, обаче, е че при най-простата операция File->New, трябва да цъкнеш още два пъти, за да определиш какъв точно аджаба тип файл искаш да се създаде, и забележете, трябва задължително да кажеш към кой проект да се прикачи и да му дадеш име, за да се запише на диска. Няма НИКАКЪВ начин просто да си отвориш  бял лист в Zend Studio 8 (за да си поставиш, например, някакъв текст от клипборда).
Така безславно и окончателно се разделих с продукта Zend Studio, без въобще да имам каквото и да е желание да разучавам какви „екстри“ има в новите версии.
И преминавам към нова марка…